27 dec 2014

Brief: Oscar et la dame Rose.

Beste vriendin.


Voor het vak rzl bekeek ik onlangs een film ‘Oscar et la dame Rose.’ De film gaat over een een jongen, Oscar, die ernstig ziek is en ontdekt dat hij zal sterven. Zijn ouders zijn bang dat hij zal sterven en daarom bezoeken ze hem niet zo vaak. Op een gewone dag komt er plots een dame, Rose, langs die pizza's verkoopt. Oscar borst tegen Rose aan maar zij doet nogal brutaal tegen hem en loopt daarna weg. Na verloop van tijd wil Oscar met niemand spreken, behalve de dame Rose. Na lang aandringen van de verpleegsters, stemde de dame toe en ging ze één keer met Oscar praten. Na die ene keer, keert ze toch weer terug naar het ziekenhuis om Oscar te bezoeken en zo ontstaat er een echte vriendschapsband tussen hen twee.


Ik moet eerlijk toegeven, de film begon zeer traag en ik had weinig zin om te kijken tot ik op een bepaald moment een aantal spreuken hoorde langs dwalen. Een aantal zinnen deden me denken aan de zin van het leven en vanaf toen had ik het gevoel dat deze film toch een sterkte boodschap bevatte. Een inspirerende boodschap die ik nu, in deze brief, met jou wil meegeven. Dit doe ik om te beginnen met drie kernwoorden: sententie, angst en kracht.



Er waren enkele fragmenten waarin ik mezelf herkende. Sommige herkenningspunten staan ook beschreven bij mijn drie gekozen situaties maar er waren er nog enkele zoals: Oscar die niet bang is van de dood. Hij beseft dat zijn leven bijna ‘gedaan’ is en probeert niet aan de angst te denken. In plaats daarvan beleefd hij de tijd van zijn leven. Ik herken mezelf hierin omdat ik ook niet bang ben voor de dood. Volgens mij gebeurt dit akelige moment zodanig snel dat we het nooit beseffen.



Er waren ook enkele fragmenten waarin ik mezelf niet herkende zoals: de relatie tussen Oscar en zijn ouders. Eerst was Oscar boos op zijn ouders omdat ze 'het' verzwegen hadden. Ik zou dit helemaal niet kunnen. Ik kan niet lang boos zijn op mijn ouders omdat zij voor mij, een vaste steun zijn. Ik heb zelf een zeer goede band met mijn ouders en ik vertel hen ook veel waardoor ik eigenlijk nooit boos kan zijn op hen.



Mijn eerste gekozen scène gaat over "de vele ballonnen die Oscar naar God schrijft". Ik word hier spontaan vrolijk van omdat ik vroeger zelf veel brieven geschreven heb. Voor mij is het herkenbaar  en ik vind dit een mooi gebaar van zowel haar (Rose) als van hem (Oscar). Rose stelt voor om een brief te schrijven en dit is een mooi initiatief van haar. Oscar doet dit ook (om zijn tijd te vullen) en schrijft uiteindelijk meerdere keren naar God, in de hoop dat zijn meeste wensen uitkomen. Bij deze scène komt ook mijn eerste gekozen woord aan bod, namelijk: sententie. Vele woorden en wensen die hij naar God schrijft, zetten me aan het denken en krijgen een mooie betekenis. Een voorbeeld van zo een sententie vanuit de film was: ‘Verleiden doe je met je hart’. Deze zin vond ik zeer mooi omdat ze me aan het denken zetten. Ik kan nadenken over de zin van het leven.



Mijn tweede gekozen situatie gaat over "de verjaardagen". Mevrouw Roze toont aan dat Oscar elke dag (van de twaalf dagen), tien jaar ouder wordt in zijn gedachten. Door deze ‘korte’ tijd, beseft hij dat hij moet genieten van zijn resterende leven. Hij moet nog van alles beleven voor zijn dood zoals: verliefd worden, ouder worden, plezier en genieten van de mensen rondom hem. Doordat Roze deze jaren uitlegt, merk ik dat ze begaan is met Oscar. Ze heeft veel empathie en ze wil er zijn voor de jongen wanneer het nodig is. Dit herken ik ook bij mezelf. Ik heb veel empathie voor  vrienden en wil zoveel mogelijk helpen waar ik kan. Ik vind het belangrijk dat vrienden op mijn steun kunnen rekenen en dat ze me zien als een echte vriend die respect heeft voor hen.



Mijn derde gekozen situatie gaat over "Oscar leert Peggy kennen". Peggy is ook een patiënt uit de kliniek die blauwzucht had. Oscar vindt Peggy mooi en heeft nog een wens met haar. Hij wil met haar trouwen, nog voor hij sterft. Hij wilde graag verkering met haar maar hij durfde het haar niet vragen. Samen met de hulp van mevrouw Rose slaagt hij erin om zijn liefde te krijgen en uiteindelijk trouwen ze. Ik vind deze scène zeer ontroerend omdat zijn wens uiteindelijk in vervullen gaat. Oscar heeft niet op!



Ik denk dat de regisseur meerder boodschappen wilde duidelijk maken zoals: “maak het beste van je leven”, “geniet van de mooie momenten” en “wees er voor je medemens”. Hij wil aantonen dat, om welke reden dan ook, je iedere dag moet plukken zoals die komt. Denk dus niet over zorgen van gisteren en van morgen maar leef vandaag want iedere dag is anders. Geniet van de kleine dingen en vooral van de mooie momenten! Als laatste wil de regisseur ook aantonen dat vrijwilligerswerk goed is. Het is goed om te luisteren naar anderen en we moeten elkaar helpen. Rose bloeide open en had aandacht voor Oscar. Ze wilde er zijn voor Oscar en dat zouden we meer moeten doen voor elkaar. Het maakt ook niet uit wie die vrijwilliger of medemens is, zolang je maar kunt luisteren, genieten en plezier beleven.



Mijn volgend punt gaat over de gelijkenissen en verschillen tussen mijn visie en dat van de filmmaker. Een gelijkenis is: De relatie tussen Oscar en Rose. De twee personages hebben een echte vriendschapsband opgebouwd en ook ik vind dit zeer belangrijk in het leven. Zonder vriendschap zou ik me niet goed voelen. Een verschil is: Het geloof. De regisseur is er zich van bewust dat er een God bestaat boven in de hemel. Ik geloof dat er een steun is maar weet niet zeker of dit God is. Misschien is dit een andere persoon die ons kracht en moed heeft.



Mijn brief is bijna ten einde, ik weet het, het is nogal veel maar ik zou je toch nog mijn levensvisie willen meedelen omdat die een duidelijke boodschap omvat. De laatste jaren, kwam ik vaak tot het besef dat ik me niet om alles moet druk maken. Vroeger trok ik me veel te veel aan en wou ik iedereen helpen. Nu besef ik dat ‘iedereen helpen’ niet haalbaar is want niet iedereen is je vriend. Ik leer steeds meer en meer om me minder druk te maken want ik  moet meer genieten van de kleine en mooie momenten in het leven. De tijd is veel te kort om stil te staan bij de ‘nutteloze’ dingen. Ik heb ook geleerd dat je je nooit mag schamen voor je emoties en dat je tevreden moet zijn met wie je bent! Al ben je ziek of kerngezond, geniet van je leven, laat je niet te veel lijden door je angsten of andere pijnlijke momenten. Laat zien wie je bent en aan mijn allerbeste vriendin: bekijk zeker eens deze film zodat ook jij mijn visie begrijpt. Bovendien is de film een echte aanrader omdat het vele elementen bevat zoals liefde, plezier, afscheid, een traantje en vooral een echte vriendschapsband...


Liefs Deirdre x

22 dec 2014

Campagnefilm 2011: 'Klimaatpraat van Bart Cannaerts'



Tijdens de laatste les rzl, kregen we een individuele opdracht die we ook zelfstandig mochten doornemen. In de Powerpoint stond ook een link naar een filmpje (zie hierboven) over de klimaatopwarming. Hieronder beschrijf ik even kort de feiten en de belangrijkste boodschap.

Bart Cannaerts maakt ons meteen duidelijk dat de klimaatverandering geen grapje is! De aarde warmt steeds meer op en, willen of niet, het is de schuld van de mens. Om specifieker te zijn, de Belg, want per jaar stoten wij ongeveer 13,5 ton CO2 uit. Dit is zeer veel want als we kijken naar landen zoals Peru is dit maar 2,4 ton per jaar. Besluit, wij stoten bijna 5 keer zoveel CO2 uit als inwoners van Peru. 5 keer? Dit is echt veel te veel en daarom moeten wij nu iets doen!

Wij kunnen wat  doen tegen deze hoge cijfers. Om te beginnen moeten we enkele bedrijven sluiten, minder auto's gebruiken en vlees vervangen door vegetarisch eten. Natuurlijk is dit niet genoeg en daarom moet vooral de politiek ingrijpen. Dit kunnen ze doen op drie manieren namelijk: alle landen moeten een 'rechtvaardig klimaat akkoord' ondertekenen, tegen 2020 moet er 40% minder CO2-uitstoot zijn en elk jaar zouden wij, Belgen, een schadevergoeding moeten geven aan het zuiden om de schade te betalen die wij voor hen maken.

De oproep van Bart Cannaerts en van de organisatie 11.11.11 is dus een duidelijke boodschap voor alle mensen! Zelf vind ik dit filmpje een goed initiatief maar of het echt iets zal opleveren, kan ik niet met zekerheid zeggen.


12 dec 2014

Natuur en de wereldreligies.

christendom
De natuur is zeer belangrijk voor de christenen want het wordt gezien als een deel van de schepping van God. Daarbij gaf God de verantwoordelijkheid aan de mens om de natuur en de vele dieren te onderhouden. Wij moeten dus zorg dragen voor de natuur maar, zoals we weten, is dit geen eenvoudige taak. Er is vaak vervuiling en uitbuiting van de natuur en dat betekend dat we de schepping voor een groot deel verwaarlozen. Niet alleen verwaarlozen voor ons maar vooral ook voor de volgende generaties.
Natuur is voor vele christenen ook veel meer dan alleen maar een natuur. Veel christenen zien dit als het bewijs voor het bestaan van God. Ze geloven niet dat zoiets moois ontstaan is vanuit de oerknal, de Big Bang. Er moet een schepper aan te pas zijn gekomen.




boeddhisme
Boeddhisten zien de aarde als een leven wezen met zorgzame eigenschappen. De aarde is voor hen een plaats om te leven want zij zien zichzelf als een onderdeel van de natuur, net zoals de dieren en de planten. Boeddhisten willen de natuur zo mooi en gezond mogelijk houden maar dit is niet eenvoudig door de vele gemeenschappen samen. Als één gemeenschap de aarde vernield of kapotmaakt, heeft dit een grote invloed op de vele andere gemeenschappen. Zij zeggen zelfs dat de aarde momenteel ziek is door de vele vervuiling, overstromingen, bosbranden en andere natuurfenomenen. Daarom vinden zij ook dat de mens bewust gemaakt moet worden van hun afhankelijkheid van lucht, zon, aarde en regen, kortom van de vier elementen. Ze moeten inzicht krijgen in de relatie tussen de mensen, dieren en planten. Zij geloven erin dat ze hier enkel op bezoek zijn en daarom moeten ze respectvol omgaan met de natuur.




Hindoeïsme
De Hindoes hebben meerder heilige boeken met daarin teksten over God en de natuur. Daarom zijn ze ook allen verbonden met elkaar omdat ze op eenzelfde manier tegen de natuur aankijken. Ze geloven in het goddelijke van alle levende wezens en hebben daarom veel respect voor de natuur.
Hindoes geloven in drie belangrijke elementen. De eerste twee zijn: geloven in de 'Ahinsaleer'. Dit is de leer van de geweldloosheid en daarom zullen ze nooit andere wezens pijn doen. Zelf niet om hunzelf te voeden en daarom eten ze geen vlees. Ze kozen zelfs een dier als respect voor de natuur, namelijk: de koe want voor hen zijn het heilige dieren. Als laatste is het ook een plicht dat elke Hindoe bezig is met de eerlijke en oprechte daden van de dieren, planten en het milieu.




Islam
Bij de islam staat er de organisatie, Turkse Tema, centraal voor de natuur. De oprichter van de organisatie, wordt nu gezien als Vader Aarde. Deze organisatie maken Turken ervan bewust om erosie te bestrijden. Deze organisatie is ook gevestigd in Nederland maar daar is er minder belang voor de natuur. De leider wil daarom Nederlandse moslims bewust maken dat de natuur wel  belangrijk is: "Er zijn talloze soera's in de Koran die getuigen van het belang van andere levende wezens". Een soera beschrijft dat alle planten de eer van Allah zingen. Een goede moslim gedraagt dus ook verantwoordelijkheid in zijn omgeving.
Je ziet ook dat de islam veel nadruk legt op de natuur omdat hun kleur groen is.




Jodendom
Joden geloven dat Jahwe de natuur gegeven heeft aan de mens en daarom moeten zij er goed mee om gaan. De natuur mag niet vernietigd worden want er is niemand na ons die het beter kan maken. De mens mag zeker en vast gebruik maken van de natuur maar wie de natuur kapot maakt, maakt ook God kapot!
Er zijn ook vele joodse organisaties die zich richten op de natuur omdat ze mensen dichter bij de natuur willen brengen en ze willen hen leren over de godsdienstige wet waaraan een jood zich moet houden in de natuur. Bescherming van de natuur is in de Joodse traditie dus erg belangrijk (bijvoorbeeld het joodse Nieuwjaar voor bomen).
De natuur wordt ook niet alleen positief gebruikt, God kan de natuur ook gebruiken om mensen te straffen (Bijvoorbeeld de slavernij in Egypte).




Besluit
Alle religies gaan er van uit dat de natuur een zeer belangrijk element is van het leven. We moeten allen respect en zorg tonen omdat de natuur eigenlijk van God is. De zorg voor onze aarde, natuur is dus een must want zonder de natuur zouden we nergens staan. Er zou zelf geen mensheid zijn!!


Bronnen:
Schothuis, E. (2009). Schietgebed voor de natuur. Lees dit... Geraadpleegd op 4 december 2014. Van: http://www.cmo.nl/vnarena/levensbeschouwing/basisopdrachten/schietgebed-voor-de-natuur


11 dec 2014

Tim Jackson: Welvaart zonder groei

Ik bekeek het filmpje van prof. Tim Jackson waarin hij sprak over een nieuwe economie. Hij spreekt over een economie waarin de mens centraal staat en hij wil dat onze planeet minder belast wordt. Onze planeet wordt belast doordat wij, mensen, steeds meer en meer willen. Denk maar aan de  nieuwe trends, we willen een mooie auto, nieuwe gsm met heel veel functies enzoverder. Er staat geen stop meer op ons consumeren en produceren en we kunnen niet meer zonder luxe!

Hij vertelt zeer duidelijk dat we ons eigen in gevaar brengen door de natuur veel te veel te belasten. Helaas beseffen vele mensen dit niet eens. Hij vertelt ook over de vele leningen en schulden die zich steeds opstapelen. Deze leningen komen tot stand omdat we meer kopen dan dat we eigenlijk noodzakelijk nodig hebben. Bijvoorbeeld kledij. Wanneer plots 'uggs' de nieuwe trend werden, wou  iedereen plots uggs hebben, en waarom? Om erbij te horen want niemand wil zich uitgesloten voelen.

Tim Jackson spreekt ook over de koolstof in onze lucht. Rond 2050 zou de koolstof veel minder moeten zijn maar dit is een zeer moeilijk proces want we verbruiken steeds meer en meer.

Als laatste spreekt hij ook over onze verantwoordelijkheden. Wij hebben de verantwoordelijkheid om de natuur en de aarde 'mooi' te houden zodat deze leefbaar is voor onze volgende generatie. Dit kunnen we enkel doen door ons niet te focussen op 'meer en meer' maar op vermindering van al deze luxe. De welvaart mag dus niet langer gebaseerd zijn op de groei.

Ikzelf ga zeker akkoord met zijn argumenten. Het is zeer belangrijk dat we allemaal samen iets doen tegen de natuur. Zijn argumenten zijn zeer duidelijk en hopelijk zet hij de mensen aan het denken. Of onze natuur ook echt 'mooier' en groener zal worden, weet ik niet zeker. Dit is echt een zeer moeilijke vraag omdat je nooit zeker weet wat er zal gebeuren. Ik denk, op de manier dat wij evolueren en leven zal het volgens mij niet lukken. We vervuilen al te veel om onze planeet terug helemaal of toch grotendeels groen te krijgen.