Tijdens de tweede les kregen we een artikel over het neoliberalisme van Paul Verhaeghe. Geen eenvoudige tekst als je het mij vraagt want hoe begin je aan iets dat je eigenlijk niet goed begrijpt? Heel eenvoudig, zoek een definitie en verwoord daarna je vier ideeën, gebaseerd op deze definitie:
"Een economisch systeem dat gebaseerd is op de maximalisatie van winsten, de minimalisatie van kosten en de concurrentie van economische blokken."
Ik heb hieronder een eigen visie in een viertal ideeën verwerkt en uitgeschreven. Jullie kunnen zelf ook het artikel lezen via deze link:
Vooruit. (2012) . Geraadpleegd op 29 oktober 2014.
Idee 1: “De mens is nu eenmaal egoïstisch en corrupt, zo luidt het, enkel uit op eigen voordeel en genot en altijd in concurrentie met de ander.”
Ik ben akkoord met deze opvatting om twee belangrijke redenen.
Ten eerste vind ik dat iedereen steeds meer en meer wil. We zijn lang niet meer tevreden met wat we allemaal hebben. Helaas is egoïsme en corrupt nu eenmaal niet weg te denken in onze huidige maatschappij. We willen steeds beter presteren omdat we ook steeds meer en meer onder druk gezet worden. Bijvoorbeeld: tijdens een reclamespot van ‘Victoria’s Secret’ zal je steeds modellen zien die er ‘perfect’ uitzien. Als je naar een reclame van ‘Dove’ kijkt, zal je zien dat er sommige vrouwen met een maatje meer zijn, andere met een bruinere huidskleur. Waarom moeten topmodellen er toch steeds ‘perfect’ uitzien? Waarom is het ‘gewone’ volk niet goed genoeg? Heel eenvoudig, Victoria’s Secret wil de top zijn, ze willen hoger staan dan hun concurrentie.
Dit link ik meteen aan mijn tweede standpunt: de mensen zijn egoïstisch en denken tegelmatig alleen aan zichzelf. We denken niet na over wat de anderen denken en voelen, wat anderen wensen of willen. Ons eigen werk zal voorgaan en we schenken te weinig aandacht aan de anderen. Dit gaat zelfs nog ruimer dat we de dag van vandaag bijna niet meer stilstaan bij kinderen en volwassenen uit de derde wereld. Er zijn zovele armen, daklozen maar daar denken we te weinig aan. Ik geef zelfs toe dat ook ik te weinig aan deze mensen denk, ik denk vaak: ‘Ik heb het goed thuis en de rest vind wel een oplossing’, maar eigenlijk zouden we allemaal samen moeten werken aan een betere toekomst want ik weet zeker dat er nu mensen, die dit lezen, denken: eigenlijk heb je gelijk. We geven het gewoon niet graag toe, en waarom? Omdat we egoïstisch zijn en zo gaat de cirkel altijd maar rond…
Idee 2: Een eengemaakte vrije markt zou ons betere producten en diensten aanbieden die nog goedkoper zouden zijn ook. De realiteit is exact het omgekeerde.
Ook met deze tweede stelling ben ik akkoord. Amerika produceert altijd maar meer goederen en diensten omdat ze overal de eerste (en beste) willen in zijn. Het is goed dat er steeds nieuwe dingen op de markt komen maar we mogen niet overdrijven. En met overdrijven bedoel ik: waarom zoveel nieuwe dingen uitbrengen als we nu al zoveel afval, voedsel, oude spullen weggooien? Er wordt wel veel geschonken aan de derde wereld, zoals voedselpakketten, de kringloopwinkel, enzovoort, maar dit alleen is zeker niet genoeg om voor hen een beter leven te creëren! Zoals Paul Verhaeghe zegt: de producten moeten nog goedkoper aangeboden worden.
Idee 3: Het neoliberalisme is ronduit gevaarlijk op psychologisch vlak. Het is gevaarlijk omdat dit systeem het slechtste in de mens naar boven haalt en het beste onderdrukt.
Over mijn tweede idee moest ik toch goed nadenken. Ik heb dit idee wel zeven keer gelezen voor ik mijn mening hier kon neerpennen. Uiteindelijk vond ik toch een opvatting en die luid als volgt: het neoliberalisme is slecht omdat we steeds meer winst willen maken. Alles wordt steeds duurder waardoor we niet alles meer kunnen kopen dat we ons wensen willen. Ik vind het zelf een zeer moeilijke zin dus verduidelijk ik het beter aan de hand van een voorbeeld:
Toen mijn ouders jong waren, moesten ze veel werken. Een gsm, facebook en andere multimedia snufjes bestonden niet. In plaats daarvan gingen ze spelen bij vrienden, buren, klasgenoten, familie,… Ze waren zeer sociaal. Dit was ook goed, het beste werd dus niet onderdrukt want ze waren vrij van mening. Als ik nu door de straten wandel, zie ik bijna niemand meer die eens knikt of een goedendag zegt. Door de technologische evolutie, vergeten we vaak de mooie dingen in het leven. Een glimlach kan zoveel wonderen doen, maar juist dat wordt nu onderdrukt omdat we het veel te weinig doen. Door deze enorme evolutie vergeten we de mooie dingen en dat maakt van ons een ‘slecht’ persoon. Alhoewel ik het woord ‘slecht’ nogal radicaal vind, ik zou eerder zeggen: we worden egoïstischer.
Idee 4: De bipolaire stoornis is bij uitstrek de aandoening van het neoliberalisme. In beide gevallen zijn we ervan overtuigd dat de oorzaak buiten ons ligt, dat er ergens een magische pil of een nieuwe führer die ons zonder eigen inspanning zal verlossen van onze kwaal en van het kwade. Niet dus.
Net zoals Paul Verhaeghe, denk ik dat we te vaak een probleem in een ander zijn voeten schuiven. We willen er snel vanaf zijn en zeggen daarom dat het een ander zijn schuld is. Bijvoorbeeld: Twee vriendinnen, Kim en Sara, hebben ruzie. Kim zegt steeds dat het allemaal Sara haar schuld is terwijl Sara beweerd dat Kim in de fout is. Wie er echt in de fout gegaan is zullen we nooit weten maar we moeten wel beseffen dat de fout ook bij onszelf kan liggen. We moeten eerst nadenken en onszelf afvragen: Wat deed ik verkeerd?
Dit hangt ook samen met mijn volgend standpunt over ‘een magisch pilletje’. Volgens mij kan je dit zeer letterlijk opvatten. We leven in een maatschappij waarbij we soms geluk en soms tegenslagen hebben. Deze tegenslagen moeten we zelf oplossen en niet door een pilletje want dat gaat toch niet. We moeten zelf een manier bedenken en leren uit onze fouten.
Zo, ik had niet verwacht dat een mening schrijven toch vlotjes kan gaan want kijk, ik heb zeer veel tekst. Hopelijk vinden jullie mijn mening interessant en jullie mogen zeker reageren als jullie het eens of oneens zijn.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten